Türk Patent Enstitüsünden alınan bir patent, faydalı model buluşunuzu yalnızca Türkiye sınırları içerisinde korumaktadır. Koruma talep edilen diğer ülkeler için ayrıca başvuru yapılması gerekmektedir.

Bu noktada alınacak iki yol vardır;

1- Bireysel başvuru:

Koruma talep edilen ülkelerin kendi ofisleri nezdinde tek tek bireysel başvuru dosyalanması ve patent işlemlerinin her bir ülke için, ilgili ülkenin mevzuatı çerçevesinde ayrı ayrı yürütülmesi.

2- Topluluk başvurusu:

Türkiye’ nin de üye olduğu Uluslararası ya da Bölgesel antlaşma ve sözleşmelerden yararlanılabilir. Bu antlaşmaların amacı başvuru işlemlerinin bir kısmını ya da tamamını birliğin üye olduğu ofis nezdinde yürüterek maliyetlerin azaltılmasıdır.

Patent İşbirliği Antlaşması (PCT)
Avrupa Patent Sözleşmesi (EP)
Avrasya Patenti Sözleşmesi (EURASIAN)
Afrika Bölgesi Fikri Haklar Örgütü (ARIPO)
Körfez İşbirliği Antlaşması (GCC)

Afrika Fikri Haklar Örgütü (OAPI)

Bireysel başvuru ya da topluluk başvurusu, her ikisi de doğrudan yapılabileceği gibi, TPE nezdinde dosyalanan başvurunuzun rüçhan hakkına dayanarak yapılması da mümkündür. Başvuru tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde rüçhanlı başvuru dosyalanması mümkündür. Daha detaylı bilgi rüçhan hakkı başlığı altında verilmektedir.

Topluluk başvurularının amacı tek bir ofis nezdinde yürütülen işlemler ile üye ülkelerde geçerli bir patent koruması sağlanmasıdır. Böylece, daha kısa sürede ve daha düşük maliyetle bir patent koruması elde etmek mümkündür.

İstek Patent, deneyimli kadrosu ve yurt dışındaki çözüm ortağı vekil firmaları ile yurt dışı başvurularınıza yönelik olarak hizmet sunmaktadır.

 

Patent İşbirliği Antlaşması (PCT)
Türkiye’nin 01 Ocak 1996 tarihinde taraf olduğu Patent İşbirliği Anlaşmasının (Patent Cooperation Treaty) 03 Ağustos 2013 tarihi itibarıyla Suudi Arabistan’ın da üye olması ile, 148 üye ülkesi bulunmaktadır. PCT sistemi temel olarak; 1. Uluslararası süreç ve 2. Ulusal süreç olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.

1. Uluslararası süreç:
PCT başvurusu yetkili ofisi olan WIPO (World Intellectual Property Office) nezdinde başvurunun yapılması ve araştırma ve ön inceleme (zorunlu değildir) işlemlerinin yürütülmesidir.

2. Ulusal süreç:
Ulusal süreç, başvuru tarihi veya varsa rüçhan tarihinden itibaren 30 aylık süre bitiminden önce arzu edilen üye ülkelerde, ulusal faza geçilmesi başlamakta ve tescile bağlanıncaya kadar işlemler o ülkenin yasasına göre yürütülmektedir.

Avrupa Patent Sözleşmesi (EP)
Avrupa patentlerin tescil edilmesine ilişkin Avrupa Patent Sözleşmesi (European Patent Convention) 5 Ekim 1973’de imzalanmış ve 7 Ekim 1977’de yürürlüğe girmiştir.Avrupa patent başvurusunun amacı, buluşların korunması konusunda Avrupa ülkeleri arasında işbirliğinin arttırılması, üye ülkelerin hepsinde geçerli bir patent verilmesi ve ortak bir patent hukukunun oluşturulmasıdır.

Türkiye’nin de 01 Kasım 2000 tarihinde taraf olduğu 38 üye ülkesi bulunan Avrupa Patent Teşkilatı (European Patent Organisation) kapsamında 38 ülkenin tamamında veya seçilen ülkelerde koruma talep edilebilmesidir.EP sistemi temel olarak; 1. Avrupa patent süreci ve 2. Ulusal süreç olmak üzere iki kısma ayrılmaktadır.

1.Avrupa Patent süreci:
Avrupa patenti başvurusu ile ilgili tüm işlemler (şekli inceleme, araştırma, yayın, inceleme,tescil kararı ve itiraz) Avrupa Patent Ofisi (EPO) nezdinde yürütülmektedir.

2. Ulusal süreç:
Avrupa patent başvurusuna tescil kararının verilmesinden itibaren, patent fasikülünün koruma talep edilen üye ülkelerde süresi içinde dosyalanarak, o ülkenin ulusal yasalarına göre korunmaktadır.

 

Avrasya Patenti Sözleşmesi (EURASIAN)
12 Ağustos 1995 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Avrupa Patent sistemine benzer bir sistemi vardır. Üye ülkeleri; Türkmenistan, Azerbaycan, Beyaz Rusya, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya Federasyonu, Tacikistan ve Ermenistan’dır.

 

Afrika Bölgesi Fikri Haklar Örgütü (ARIPO)
Avrupa ve Avrasya patentlerine benzer bir yapıya sahiptir. Tek bir ofis nezdinde işlemler yürütülerek üye ülkeler nezdinde ulusal faza geçilmektedir. Üye ülkeleri Botsvana, Gambiya, Gana, Kenya, Lesoto, Malawi, Mozambik, Namibya, Sierra Leone, Somali, Sudan, Svaziland, Tanzanya, Uganda, Zambiya, Liberya, Ruanda ve Zimbabve’ dir.

 

Körfez İşbirliği Antlaşması (GCC)
Avrupa ve Avrasya patentlerine benzer bir yapıya sahiptir. Tek bir ofis nezdinde işlemler yürütülerek üye ülkeler nezdinde ulusal faza geçilmektedir. Üye ülkeleri Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn, Katar, Umman, Suudi Arabistan ve Kuveyt’ dir. Talep edildiğinde bu ülkelerde bireysel başvuru da dosyalanabilmektedir.

 

Afrika Firki Haklar Örgütü (OAPI)
Üye ülkeleri Benin Cumhuriyet, Çad, Burkina Faso, Fildişi sahilleri, Gabon, Gine Bisau, Gine, Ekvator Ginesi, Mali, Moritanya, Nijer, Senegal, Togo, Kongo, Kamerun ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ dir. OAPI başvurusu ülkelerin tamamını otomatik olarak seçmektedir. Tek tek patent ofislerinin olmaması sebebi ile bu ülkelerde koruma elde etmenin yolu OAPI başvurusu dosyalanması ya da PCT başvurusunun ardından ulusal faza geçilmesidir.

Konuşmaya Başla
Whatsapp'dan Yazın !
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz :)