Marka Tescilinden Doğan Hakların Kapsamı:

Tescilli bir marka sahibine münhasır hak sağlar ve marka sahibinin üçüncü kişiler tarafından markasının izinsiz kullanımını önleme yetkisi vardır. Bu önleme hakkı, yayın tarihi itibariyle hüküm kazanır. Marka tescilinden doğan hakların kapsamı 556 Sayılı KHK’ nin 9.maddesinde açıklanmıştır.

Aşağıda belirtilen hallerde, marka sahibinin izin alınmadan markasının kullanılmasının önlenmesini talep etme yetkisi vardır:

  • Markanın tescil kapsamına giren aynı mal veya hizmetlerle ilgili olarak, tescilli marka ile aynı olan herhangi bir işaretin kullanılması,
  • Tescilli bir marka ile aynı veya benzer olan ve tescilli markanın kapsadığı mal veya hizmetlerin aynı veya benzeri mal veya hizmetleri kapsayan ve bu nedenle halk üzerinde, işaret ile tescilli marka arasında bağlantı olduğu ihtimali de dahil, karıştırılma ihtimali olan herhangi bir işaretin kullanılması.

Aşağıda Belirtilen durumlar marka sahibinin talebi üzerine yasaklanabilir:

  • İşaretin mal veya ambalajı üzerine konulması.
  • Tescilli marka veya logonun başkası tarafından mal veya ambalajı üzerine konulması marka hakkına tecavüz olup, marka sahibinin talebi üzerine yasaklanabilir.
  • İşareti taşıyan malın piyasaya sürülmesi veya stoklanması. Marka sahibinin izni olmaksızın, markayı taşıyan malların başka bir kişi tarafından piyasaya sürülmesi, marka hakkına tecavüz oluşturur.
  • İşareti taşıyan malın ithali ve ihracı: Marka sahibinin izni olmadan markayı taşıyan malların yurt dışından ithal edilmesi veya ihraç edilmesi de marka hakkına tecavüzdür. Bu nedenle biz sadece ihracat yapıyoruz, bizim yaptığımız marka taklidi sayılmaz, şeklindeki bir düşüncenin hukuken bir geçerliliği bulunmamaktadır. Bu nedenle Türkiye’de başkası adına tescilli bir markanın, Türkiye pazarına girmeden sadece ihraç amaçlı olarak üretilmesi ve yurt dışına gönderilmesi durumunda MARKA SAHİBİNİN TALEBİ ÜZERİNE, TAKLİT ÜRÜNLERE, ürünlerin üretildiği fabrikalarda, depolarda ve ihracat yapılırken GÜMRÜKLERDE el konulabilir ve taklit ürünü üretenler hakkında savcılıklar tarafından KAMU DAVASI açılabilir.
  • İşaretin iş evrakı ve reklamlarda kullanılması.

 

İstek Patent ile Marka Davaları

Bünyesinde uzman marka hukukçuları bulunduran İstek Patent, marka sahipliği ihtilaflarında hukuki süreci başlatmakta ve müvekkillerine destek sağlamaktadır. Hukuk servisimiz hakkında daha fazla bilgi almak için başvuru formumuzu doldurabilir ya da bizimle irtibata geçebilirsiniz.

Konuşmaya Başla
Whatsapp'dan Yazın !
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz :)