Marka Nedir?

Bir işletmenin mal ve hizmetlerini diğer bir işletmenin  mal ve hizmetlerinden ayırt edilebilmesini sağlayan Ad-Soyad dahil  isimlerden, sembollerden, sesler, şekiller veya sayılardan oluşan ve basılı olarak çoğaltabilen her türlü işarete marka denir.

marka nedir

Marka Nedir ve Özellikleri Nelerdir?

 

Bir markanın ne olduğuna ilişkin olarak, birçok tanımlama vardır.

 

Marka nedir?  Sorusuna İnternette yapılan araştırmalarda aşağıdaki cevapları bulabilirsiniz:

 

“Müşterilerinizle olan duygusal ve psikolojik ilişkiniz”

“Belirli bir şirket tarafından belirli bir ad altında üretilen bir ürün türü”

“Bir satıcının ürününü diğer satıcılardan farklı olarak tanımlayan ad, terim, tasarım, sembol veya diğer özellikler”

“Tüketicilerin, fikri veya görüntünün sahibi olan şirketin adını, logosunu, sloganını veya tasarımını tanımlayarak bağlantı kurduğu belirli bir ürün veya hizmetin fikri veya görüntüsüdür.”

Türkiye’de marka tescil ve patent süreçlerini değerlendiren ve bu anlamda onay veren resmi kuruluş Türk Patentin marka tanımı ise şöyle;

 

“Marka; bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlaması koşuluyla, kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, malların biçimi veya ambalajları gibi çizimle görüntülenebilen veya benzer biçimde ifade edilebilen, baskı yoluyla yayınlanabilen ve çoğaltılabilen her türlü işaretleri içerir.”

 

Bunların hepsi Marka Nedir? sorusuna verilen kısmi cevaplardır, tam anlamıyla marka nedir sorusuna cevap verememektedir. İstek Patent olarak bizim Marka Nedir tanımımız ise: Marka, bir işletmenin kişiliğidir. Bir işletmeyi diğer işletmeden ayıran en önemli değerdir. Aslında, “kişilik” kelimesini “marka” için doğrudan bir alternatif olarak kullanabiliriz. Bu anlamını daha da netleştirir. Bunlara ilaveten Marka, bir şirketin veya bireyin onu deneyimleyenlerin algıladığı edinimdir. Marka somut olmayan bir şey olduğu için her ne kadar tanımlanma biçimleri aynı olsa da somut olan bir şey kadar kolay tanımlanamaz.

 

“Marka nedir?” Sorusunun cevabı, markanın yaşadığı yerden başlar. Peki markalar nerede yaşıyor? Markalar insan zihinde ve düşüncesinde yaşar. Onları deneyimleyen herkesin zihninde yaşar ve biçimlenir ve büyür; çalışanlar, yatırımcılar ve belki de en önemlisi tüketiciler.

 

Markalaşma, bir şirketin veya bireyin nasıl algılandığını şekillendirme eylemidir.

 

Tüketici algılarının kendileri dışarı çıkıp Samsung telefon satın almıyorlar. Algılar insan davranışına etki ediyor. Bu nedenden ötürü büyük öneme sahipler: Farkında olmadığımız algılarımız bile, davranış biçimimizi derinden etkileme yeteneğine sahiptir. Deneysel sosyal psikolojideki araştırmalar, eylemlerimizin tamamen kontrol altında olduğumuzu düşünmemize rağmen, davranışlarımızın genellikle farkında olmadığımız uyaranlardan etkilendiğini göstermiştir.

 

Özetle, bir bireyin bir markayı nasıl algıladığını tamamen o markayla nasıl ilişki kuracağını belirler. Markalaşmanın gücü algılarla ilgili çok önemli bir gerçeğe dayanır:

 

Marka, algılarımızı şekillendirme gücüne sahiptir. Bunun için de algılarımız bizi Marka seçimine yönlendirmektedir. Algıladığımız şey, bizim için gerçek olan şeydir. İşte bunda markalaşmanın gerçek gücü yatıyor. Sonuç olarak Marka, gerçeği şekillendirme gücüne sahiptir. Seçimlerimizi yaparken bu algıların yönlendirmesiyle yapmaktayız.

 

Markalaşabilmek için Apple gibi şirketler bu nedenden ötürü her yıl milyonlarca dolar harcamaktadır. Bu da bize markanın önemini göstermektedir.

 

Markanın Unsurları

marka pusulası

Markalar çok sayıda farklı unsurlar içerir. Bunlar arasına en önemlileri; markalaşma, bir markanın temel unsurları arasında marka pusulası, şirket kültürü, isim ve logo tasarımı, kimlik, ses ve mesajlaşma, web sitesi ve marka mimarisi sayılabilir.

 

Marka Pusulası

 

Marka pusulası, markanızla ilgili en temel gerçeklerin bir özetidir. Araştırma ve konumlandırma dahil, marka stratejisi aşamasında yapılan çalışmaların sonucudur. Bir marka pusulası markanızın yönünü ve hedefini gösterir. Beş bölümden oluşur: Amaç, Vizyon, Misyon, Değerler ve Stratejik Hedeflerdir.

 

Şirket Kültürü

 

Şirket kültürü, markanızı harekete geçiren ortak amaç ve ilham veren bir ruhtur. Ortak alanlarda önemli liderlik konuşmalarından çok daha fazlasıdır. En güçlü şirket kültürü, bir markanın temel değerlerine, markanızın dünyayla nasıl ilişkili olduğunu tanımlayan ilkelere dayanır. Sağlam şirket kültürü, marka iç uyumuna yol açar – bir markanın çalışanlarının onu en derin seviyede nasıl anladığı bir durumdur.

 

Marka Kişiliği

 

Marka kişiliği, bir markanın özünde olan düşünce, duygu ve davranış biçimlerinin eşsiz bir spektrumudur. Kişiliği, bir markanın en kişisel özelliklerini içerir. Apple’ı şık, minimalist auteur veya REI’yi dış mekanlarda öncü olan sağlam kılan şey budur. Bir markanın kişiliği, sadık müşterileri için tanımlanabilir olmasının nedeni ve onunla kurdukları kişisel ilişkilerin temelidir.

 

Marka Mimarisi

 

Marka mimarisi, bir markayı veya markaları tanımlayan koordine edilmiş ad, renk, sembol ve görsel dil sistemidir. Üstün marka mimarisi, müşteri deneyimine yönelik araştırmalara dayanan son derece kasıtlı ve sezgiseldir. Marka mimarisi sistemleri genellikle ya monolitik, onaylanmış ya da çoğulcu olarak kategorize edilir. Monolitik marka mimarisi, tekil bir ana marka ve birden fazla alt markadan oluşur. Onaylanan ve çoğulcu mimariler, üzerinde bulundukları bölümlerle değişen ilişkileri olan ana markaları içerir.

 

İsim ve Anlamı

 

Bir markanın adı ve anlamı, dünyaya en yakın yüzüdür. İçsel olarak ya da metodik marka anlatısının bir sonucu olarak, anlamla dolu olmalıdırlar. Bir markanın ismi ve anlamının yaratılması için çok şey etkilidir. Derinlemesine pazar araştırması, beyin fırtınası, anlama, test etme – süreç, bu ziyaretçilerin yalnızca anlamlı değil aynı zamanda elverişli olmalarını sağlamak için tasarlanmıştır. İsimler ve anlam oluşturmanın karmaşık doğası önemini kanıtlıyor. Güçlü bir isim, bir markanın benzersiz değer önerilerini, rekabetten farklı kılan ve onu deneyimleyenlere güçlü bir izlenim bırakarak aktarır.

 

Marka Kimliği – Logo

 

Markanızın kimliği marka logosundan daha fazlasıdır. Kimlik, markanız hakkında strateji ve konumlandırmada ortaya çıkan derin gerçeklerin görsel olarak kapsamasıdır. Etkili bir kimlik, kişiliği, vaadi ve amacı dahil olmak üzere markanızın tüm tanımlayıcı özelliklerini içerecektir. Markanızın kimliği, dünyadaki damgası ve görüntüsüdür- markanızın özünü görsel bir anda onu deneyimleyen herkesle paylaşmaya gücü olan anlam dolu bir estetik sembolüdür.

logo tescillogo tasarım

Marka Sesi ve Mesajlaşma

 

Marka sesi ve mesajlaşma, bir markanın dünyayla etkileşimi için çok önemlidir. Amacını, vaadi ve kişiliğini dile getirerek markanızı rakiplerinden ayırırlar. Marka sesi ve mesajlaşma markanızı  müşterileriniz için tanımlanabilir hale getirir. Markanızın sesinin duyulduğu her durumda, pazarlama teminatı, reklam senaryoları veya web sitesi kopyası yoluyla, müşterilerinizin telefonun diğer ucundaki eski bir arkadaş gibi hemen tanıyabilmeleri gerekir.

 

Marka Web Sitesi

 

Web siteniz markanızın en eksiksiz ve merkezi görüntüsüdür. İyi bir web sitesi, ilgi çekici içerik ve çekici tasarım ile markanızı hayata geçirir. Bugünlerde web siteleri artık bir masaüstü deneyimiyle sınırlı değil. Mobil cihazlarımızla dünyanın her köşesine seyahat ediyoruz. Web siteleri, hedef kitlenize bütünsel bir markalaşma deneyimi sunmak için en etkili ve uygun maliyetli yollardan biri olmaya devam etmektedir. Bir markayı oluşturan çeşitli bileşenleri ayrıştırdığımızda, bu bileşenlerin nasıl ve daha da önemlisi neden oluşturulduğuna bakmanın zamanı geldi: markalaşma.

Neden Markalaşmaya Yatırım Yapmalı?

 

Bazı şirketlerin markalaşmaya yatırım yapma konusundaki tereddütleri de bir algı meselesine düşüyor. Başarılı markalaşma ile ölçülebilir getiriler arasında doğrudan ilişki kurmak kolay değildir. Fakat asıl gerçek, gerçekten bir marka geliştirmenin değerine bir fiyat koyamazsınız.

 

Peki neden markalaşmaya yatırım yapıyorsunuz? Buradaki işlemsel kelime “yatırım”dır. Çok fazla şirket markalamayı pazarlama bütçelerine göre sayılan başka bir gider olarak görüyor. Ancak, bütünsel markalaşmanın tüketici davranışını etkilemenin ne olduğunu anladığınızda, bunun sadece bir taktikten daha fazlası olduğunu görürsünüz. Şirketinizin ömrü boyunca ölçülebilir getiri sağlayabilen uzun vadeli bir stratejidir.

 

Marka yatırımınızdan alacağınız en önemli getiriler;

 

İdeal müşterileri çekmek

 

Herhangi bir markalaşma girişiminin merkezinde müşteri araştırması var. Derinlemesine görüşmeler, odak grupları ve çevrimiçi anketler, hangi müşteri türlerinin şirketinizin amacına ve değerlerine uygun olduğunu tam olarak belirlemenizi sağlar. Bu bilgilerle, özellikle ideal müşterilerinizi hedef alan net bir şekilde tanımlanmış izleyici personeli ve zanaat pazarlama mesajlaşmaları oluşturabilirsiniz.

 

Pazarlama Etkinliğini Artırın

 

Pazarlama çalışmalarınızı daha etkin hale getirmenin en kolay yolu, kaynaklandıkları markaya yatırım yapmaktır. Markanız uyumlu ve iyi ifade edildiğinde, pazarlama girişimleriniz de olacaktır. Markalaşma, temel mesajlaşma, marka kişiliği ve uygulanabilir pazar pozisyonunuzu tanımlayan temel “ilk adımları” içerir. Daha önce de belirttiğimiz gibi, markalaşmaya dahil olan müşteri araştırması, en değerli müşteri segmentlerinizle oldukça alakalı hedefli pazarlama kampanyaları geliştirmenize olanak sağlar. Cesur yeni bir kimlik, her pazarlama temas noktasını daha ilgi çekici hale getirirken, markalaşmayla ilgili ilkeler ve şablonlar gelecekteki tüm girişimlerinizin içeriğinde zamandan ve paradan tasarruf etmenizi sağlar.

 

Fiyatları Daha Kolayca Kapatın

 

Komisyon savaşının ön cephelerinden herhangi bir satış görevlisine danışın, size söylerler: İyi tanımlanmış, stratejik olarak konumlandırılmış markaların satışı kolaydır. Bunun nedeni, değer önerileri marka anlatılarına dayanıyor. İyi konumlandırılmış bir markanın belirgin üstünlüğü argümanı, açıkça ifade edilmiştir. Bu, satış ekibinin omuzlarından büyük bir yük alıyor, çünkü çalışmalarının iyi bir kısmı, potansiyel müşterilerle görüşmeden önce çok iyi bir şekilde yapıldı. Markalaşma, satış gücünüze benzersiz bir avantaj sağlar, anlaşmaları daha hızlı ve güvenle kapatmalarını sağlar.

 

Daha Yüksek Fiyatlar

 

Müşteriler ürün satın almıyor, marka satın alıyor. Müşteriler, üstün olarak algıladıkları markalar için prim fiyatları ödemek istiyorlar. Koton beyaz bir tişörtünün fiyatı yaklaşık 20 tl, Armani etiketli beyaz bir tişört yaklaşık 250 tl üzerindedir… Etkili markalaşma, rakiplerinizi hiçbirinin sunamayacağı değer önerileriyle şirketinizi bir endüstri lideri olarak konumlandırmanıza olanak tanır. Bu anlamlı farklılaşma türü, içinde yerleşik olan somut bir değere sahiptir. Değerinizi katlar ve mallarınız veya hizmetleriniz için daha yüksek fiyatlara satmanızı sağlar.

 

İş Değerini Arttırın

 

Marka değerinin gücünü asla küçümsemeyin. Tekliflerinizdeki artan fiyat noktalarını haklı göstermenin yanı sıra, hisse fiyatınızı da olumlu yönde etkileyebilir. Daha güçlü markalar daha güçlü finansal performans elde eder. Markalaşmanın uzun vadeli sonucu, çıkmaya hazır olduğunuzda şirketinizin kendisinin daha değerli olmasıdır. Ev yenileme maliyetinden farklı olarak, markalaşma yatırımı, bir satış fiyatı için pazarlık yapma zamanı geldiğinde değerli getiriler sağlar.

Marka Tescil ile ilgili süreç ve detaylar hakkında bilgi almak için https://www.istekpatent.com  adresimizi ziyaret ederek ücretsiz bilgi alabilirsiniz.

Konuşmaya Başla
Whatsapp'dan Yazın !
Merhaba, Nasıl Yardımcı Olabiliriz :)